Missie


De Communistische periode in Roemenië is al 25 jaar geleden beëindigd. In 2007 is Roemenië in de EU gekomen, maar niet alle mensen profiteren van de economische groei. De Roma in de provincie Argeş waar wij werken (maar ook in de rest van Roemenië), worden geconfronteerd met problemen waar sommige mensen in Roemenië geen weet van hebben. Veel Roma leven in grote armoede en worden gediscrimineerd door de Roemeense bevolking. Somebody Cares wil hulp bieden bij deze problemen waar de Roma mee te maken hebben.

De belangrijkste missie van Somebody Cares is het brengen van het Evangelie. Somebody Cares wil de Roma laten zien dat God om hen geeft en Zijn Zoon, Jezus, ook voor hen gestorven is. Dat gebeurt door verschillende evangelisatie programma’s voor de kinderen, tieners en volwassenen.

Somebody Cares combineert het brengen van het Evangelie met sociale en materiële hulpverlening om gezinnen zo te helpen dat zowel hun maatschappelijke als hun hygiënische situatie verbeterd wordt.

Dat gebeurt op verschillende manieren en door middel van verschillende projecten. Zo geeft Somebody Cares onderwijs aan de kinderen. Tegelijk proberen ze de slechtste huizen op te knappen en delen hulpgoederen uit waar dat nodig is. Ook hebben ze een landbouw project met 2 kassen op eigen grond, waar verschillende Roma uit het dorp werken, zodat zij dicht bij huis geld kunnen verdienen en ook kunnen leren hoe ze groente op de beste manier kunnen verbouwen.

Het onderwijs project is een belangrijk onderdeel van het werk van Somebody Cares. In de 3 dorpen wonen zo’n 700 kinderen, waarvan een groot gedeelte niet elke dag naar school gaat en vaak de lagere school niet afmaken. Vaak houden de ouders hun kinderen thuis, om mee te werken of om op hun kleinere broertjes en zusjes te passen.

De leerkrachten op school hebben moeite met de Roma kinderen omdat ze door hun onregelmatig schoolbezoek achterop raken in het lesprogramma van de klas. Doordat ze achter raken, blijven de kinderen regelmatig een jaar zitten. In Roemenië krijgen de kinderen op school veel huiswerk mee naar huis. Voor de Roma kinderen is het moeilijk om huiswerk te maken, omdat ze meestal geen eigen plek in huis hebben, zoals een stoel of tafel om aan te werken. Ook kunnen de ouders vaak niet helpen, omdat ze zelf geen of weinig scholing hebben gehad en ook omdat ze het vaak te druk hebben met alle taken in en rond het huis.

Door al deze problemen hebben de Roma weinig mogelijkheden om later een baan te vinden, en is er haast geen kans op een beter leven dan hun ouders nu hebben. Door het racisme in Roemenië is het extra moeilijk voor de Roma om werk te vinden, zelfs al hebben ze scholing, dat werkt ook nog eens heel demotiverend.

221877_145188418885847_5257619_n

Wat we ons richten

Evangelisatie

Este un lucru important pentru activitatea noastră faptul că îi putem ajuta pe rromi să îl întâlnească pe Dumnezeu şi să crească în credinţa în El.

Onderwijs voor Roma

Mulţi dintre adulţi sunt analfabeţi şi multi fără şcoala primară. Cei mai mulţi dintre ei nu participă la şcoală regulat şi din această cauză rămân în urmă şi nu pot merge mai departe în viaţă.

Sociale en medische hulpverlening

Alimentaţia rromilor este foarte săracă în vitamine, igiena este de cele mai multe ori inexistentă iar condiţiile în care trăiesc ne uimesc de fiecare dată când le vizităm locuinţele.

 

 

Volg ons