Tufanu

Tufanu is een afgelegen Roma dorp, 4 kilometer na Tânca. De “weg” om er te komen gaat door het bos en gedeeltelijk door een klein riviertje. In de winter als er sneeuw ligt, of als het heel hard regent, is het onmogelijk om met de auto in het dorp te komen. Alleen met paard en wagen kun je het dorp dan nog bereiken.

Somebody Cares heeft in Tufanu een klein gebouwtje en houdt daar wekelijks een evangelisatie programma voor kinderen. De wens is om in de toekomst ook hier wat aan scholing te doen.

In Tufanu is een klein schooltje voor de klassen 1-4. Daarna moeten de kinderen 6 kilometer lopen door de bossen en over de heuvels om naar de hogere klassen te kunnen gaan. De meeste kinderen gaan niet elke dag naar school, maar zo’n 2 keer per week. Op het dorpsschooltje wordt niet elke dag les gegeven, aangezien er dagen zijn dat de leraressen het dorp niet kunnen bereiken.

Veel tieners stoppen met school, omdat ze er geen zin meer in hebben of omdat ze een relatie krijgen en daarna ook snel kinderen. Moeder worden op je veertiende is helaas nog normaal in dit dorp. Er is weinig uitzicht op een ander (beter)leven, want een vervolgopleiding kan alleen in Piteşti gevolgd worden en daar hebben ze geen geld voor en geen vervoer. Zelfs als ze werk zouden krijgen in de stad, is het bijna onmogelijk om elke dag heen en weer te reizen. Dat kost dan zoveel geld dat ze bijna niets van hun salaris over houden om van te leven.

Activiteiten in Tufanu:

  • Evangelisatie
  • Uitdelen van zakken kleding aan elke familie
  • Uitdelen van schoenendozen met cadeaus voor de kinderen met Kerst
  • Hulp bij medische problemen en hulp bij het vervoer naar een specialist
  • Speciale acties met groepen van buitenaf, ook soms met hulp van Roma uit Pauleasca, zoals evangelisatie, creatieve activiteiten en/of sport en spel en bouw activiteiten